Blog ahansé pour tous chés matchés , chés aragés d'Picard conme mi , pi ti étou probabe ...Jou qu'on peut s'édviser d'toute in Picard ?! . Asseuré qu'oui , pi j'vo m'atchénir à vos l'démontrer in r'visitant chés z' actualités d'chés quate tchuins dé ch'globe . Os pouvez m'laissier un commintaire in Picard , Ch'ti , Rouchi , Hainaut Belge . Marci d'vo comprintichoére . A vos lire ....Ez 'ZÉF
mardi 7 juin 2016
9 éme GAINÉE d'Boulonne sur mér
S'wouiquéne à Boulonne ch'étoait " la GAINÉE " ahansée su chés quai.yes conme is dit'té chés Boulonnés . Edpis neuf énées ch'est ch'clup ed chés chint croates* qu'i sé n-n otchupe . Adon , quoé qu'a n-n est au juste eq la Gainée ?!
Un molé d'asplique : Chés tchots chalutiers putôt du coin d'chés zones cotiéres , is awoait't éne maniére a euss ed pértager chés bénefices . Pér aprés cho'v vinte dé ch'pichon din chés halles quante i nn' in réstoait, tout i l'alloait a ch'chéf pi à chés marins ...Asseuré qu'chol pért ed chu chéf al étoait gramint pus conséquant .
Mais si is n'awoait't quazimint rin péqués , ch'l étchipage i dvoait rimborser ch' l armateur in frais ingagés . Ha foait qui n'restoait pus qu'a chés marins qu'leu ziux pour braire !
I n'awoait't mie pus qu'chol Gainée pou leu continter . Ech mot la i vient ed "gaine" . Chés militaires quante is étoait't incorporés on leu bailloait in so* profond pour aherder* leu acrinquillage . Adon chés marins is pértoait't à cho'm mér avuc un so conme o , pi quante is awoait't fini d'péquer is pouvoait't tchitter ch'batieu avu sitant d'pichon qu'is pouvoait't intiquer din leu so (ch'étoait la gaine) . Quiques énées pus térd pour coeuse ed trafiquerie paralelles qui n'faisoait mie d'bien à chés patrons d'péque , du coeup chol gainée al o té modifiée pér inn line in ramindo* su chés feules ed poaye .
La Gainée = Barquette de poisson blanc ; légumes , 1 verre de vin blanc , et une tranche de pain
*Croates = cravates
*So = sac
* Aherder = porter
* Line in ramindo = Ligne supplémentaire
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire