Ch'est coér el momint proufitons nn'in ! On peut l'tchuisiner ed granmint d'méniére : Mariné au vinaigue , o bien in pilchard (aveuc do's seuce tomate) ..
Mi j'ai quére quante ch'est feumée , qu'a seuche in sorét (hérin sor) , boufie (édmi feumée in intier) ; kipper ( ouvert , vuidier, dédoublé et feumé) gendarme (salé et feumé in intier)
Oz o inne quérque d'éspressions aveuc chés hérins , nin vlo éne coupe :
El plus connut' : Chacun sin pain et s'n hérin
- Ojourd'hui sab' édmain hérin ( Aujourd'hui on raméne du sable , demain du hareng)
- Prie pour ti ch'est d'l hérin plein ( tu me raconte des histoires à ta maniére)
- I l'a l'bouke ouverte conme un hérin prins par lés ouies ( se dit de celui qui a toujours la bouche ouverte conme un hareng pris par les ouies)
- Icomminche à vir ed'z hérins sors amatays(accrochés) el long dés ridiaws (se dit de l'ivrogne qui délire )
-T'es conme léz hérins ét'gueule artiraye i résse pus rin ( se dit à celui qui est fort en gueule)
- Sérrays conme éd'z hérins in cake ( sérrés comme des harengs en baril)
J'ai démuché chés éspressions din min live "le patois de la côte" de J-P Dickés
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