mercredi 10 août 2016

Roustintin

  

N'y o gramint du témps d'tout cho , j voéyoais chés Dockers rintrer mon ch'cabartier quand qu'is jokoait't inter 2 batieu.ye . Din chés courts jours i n'étoait mie quéstion d'harlander* , mais os cachoéme un molé d'kaleur edvant d'érpartir trimer .

Pour sintir un molé d' keu.ye din nou breule os avoéme l'habitude ed boére un ROUSTINTIN . Mais quoé qu'a n-n est qu'cho ? "Simplémint" Eune gatte ed chucolat koeud , avuc éne rasade ed Kirsh ....Connut' din tout ch' Nord Pas d'Calais à chu XIX° siéc , ch'est eune boéchon pou chés ovriérs d'forche surtout in hiver mais al o bien falli éte abolie . In -nhui al est wére connu, hormis pététe din ch'bassin Boulon.nés

 

*Harlander = Trainer au travail

 

Os voulez ti ch'l érchétte ??

Ed quoé qu'os avez dzoin pour chonq parsonnes :

- Un lite ed lait

- 20 Chintilites ed Kirsh

- 150 granmes ed chucolat à tchuire (pu régalant avoék du chucolat noér)

Erchétte :

Berziller cho't tablette ed chucolat in tchots morcieu.ye

- Elvez ch'lait à témperature din eune castrole :

- Quante ech lait i cminche à funker , incorporer chés morcieux d'chucolat duchétmint , in touillant bien avoék éne tchuillére in bo

- Pou nin définir , ajoutez l'kirsch tout douchétmint in n'décessant poin d'touiller

- Saquez-l-lé dé ch'fu , pi balez toute din dés gattes....Nifflez , pi pourlétchez vous

 

In.ne saquoé intindu su chés quai.yes vlo éne sécants d'énnées " L'miu , ch'é biaucouw d'Kirsch , pi in ti pauw eud chocolat " (Patoés d'Boulonne )


 

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